ستار غفاري- خبرنگار اجتماعي شبکه اقتصاد و تجارت: افراد داراي عزت نفس پايين ترجيح ميدهند با فرد ناخوشايند و منفينگر صحبت کنند تا اينکه به بحث و شفافسازي روابط بپردازند.
فرض کنيد يک نفر درباره بدي آب و هوا نظر ميدهد. بعد عذرخواهي ميکند که از همصحبتهايش نپرسيده ميخواهند درباره آب و هوا حرف بزنند يا خير. حتي ممکن است بيشتر خجالتزده شود و باز هم عذرخواهي کند که با حرف زدن از آب و هوا ديگران را آزرده کرده است.
قطعا در اينجا مشکل عزت نفس وجود دارد. در ادامه به مواردي اشاره ميکنيم که عزت نفس پايين فرد را نشان ميدهد و در واقع نشانههاي عزت نفس پايين هستند.
۱٫ معذرت ميخوام
شايد براي خود شما هم پيش آمده باشد که با شخصي در خيابان برخورد کردهايد و سريعا عذرخواهي کردهايد. مطالعات نشان داده است اين امر ناشي از مشکلات عزت نفس بزرگي است که باعث ميشود فرد پس از هر اتفاق بدي تقصير را به گردن بگيرد.
اگر چنين مشکلي داريد، بعد از هر اتفاقي که باعث ميشود حس کنيد لازم است عذرخواهي کنيد، موقعيت را بسنجيد آيا واقعا کار بدي انجام دادهايد که شايسته عذرخواهي کردن باشد؟
۲٫ شانسي بود
برخي افراد بعد از رسيدن به موفقيتهاي بزرگ در زندگيشان، در پاسخ تعريف و تمجيدهاي ديگران ميگويند فقط خوششانس بودم يا پيش آمد ديگر.
آنها تظاهر ميکنند که فقط خوششانس بودهاند و فراموش ميکنند که براي رسيدن به اين نتايج چه از خودگذشتگيهايي کردهاند. براساس پژوهشها، اين پديده خودبيانگري غيرمنطقي يا غيرصادقانه نام دارد.
در چنين موقعي بهتر است اعتراف کنيد که عالي هستيد؛ و وقتي کسي از شما تعريف ميکند، ياد بگيريد به جاي بهانه آوردن بگوييد متشکرم.
۳٫ نميدونم در مورد من چه فکري ميکنند
به گفته دانشمندان دانشگاه نيوهمپشاير، افراد داراي عزت نفس پايين بيشتر نگران نظر ديگران هستند و نميتواند ناسازگاري و اختلاف را تحمل کنند. آنها ترجيح ميدهند با افراد ناخوشايند و منفينگر صحبت کنند تا اينکه به بحث و شفافسازي روابط بپردازند.
در اين جا بهتر است بدانيم که هر کسي تنها به فکر خودش است و به شما فکر نميکند. تصور کنيد افرادي که مدام با شما درگيري و اختلاف ايجاد ميکنند بار اضافه هستند که بايد از زندگيتان بيرون بيندازيد.
۴٫ ميرم چرت بزنم
به گفته مارگاريتا تارتاکوفسکي، از ويراستارهاي نشريه سايکسنترال، عزت نفس پايين علاوه بر اثرات جانبي رفتاري، اثرات جسماني مانند خستگي و خوابآلودگي بيدليل دائم نيز دارد. به اين ترتيب، فرد از مشکلات و نگرانيها اجتناب ميکند و همين اجتناب از نشانههاي عزت نفس پايين است.
اگر شما هم اينطور هستيد سعي کنيد با درمانگر خود صحبت کنيد. با مشورت او ميتوانيد فعاليتي جايگزين براي چرت زدن پيدا کنيد.
۵٫ نميدونم چه چيزي را انتخاب کنم
اگر دائما از گارسون رستوران ميخواهيد چند دقيقه بيشتر به شما وقت بدهد که سفارشتان را انتخاب کنيد، بهتر است به عزت نفستان فکر کنيد. افراد داراي عزت نفس پايين نميتوانند به سرعت تصميمات ساده بگيرند و دائم نظرشان را تغيير ميدهند.
زندگي ميتواند خيلي سادهتر و مفرحتر باشد. تصميمات کوچک آني اين واقعيت را تغيير نميدهد، اما زمان و اعصابتان را نجات ميدهد. يک ترفند براي افراد دو دل اگر در رستوران نميدانيد چه سفارش دهيد، هميشه سالاد سزار انتخاب کنيد.
۶٫ من فقط …
برخي افراد عاشق دفاع کردن از خودشان هستند، حتي بدون هرگونه دليل واضح و مشخصي. آنها ميتوانند هر عبارت، يا حتي تعريف را طعنه يا انتقاد تفسير کنند. آنها به هر دليلي شروع به توضيح دادن و بهانهتراشي ميکنند و جوابشان را با “من فقط …” شروع ميکنند. مثلا در پاسخ عالي به نظر ميرسي ميگويند من فقط لباس خواهرم رو پوشيدم، انگار به خاطر زيباييشان عذرخواهي ميکنند.
بهتر است آنچه را شنيدهايد تعريف، تحسين، انتقاد، يا يک سوال به وضوح درک کنيد و پاسخ مناسبي به آن دهيد. از تعريف و تمجيدها، و توضيح براي پرسشها قدرداني کنيد، اما بهانهتراشي نکنيد.
۷٫ استفاده از کلمات توهينکننده براي خود
برخي افراد داراي عزت نفس پايين دائما خودشان را مسخره ميکنند و از کلمات توهينآميز براي خود استفاده ميکنند. به نظر آنها ديگران دائما درباره عيبهاي آنها فکر ميکنند، پس بهتر است خودشان در مورد اين عيبها شوخي کنند. براي مثال، به جاي آنکه بگويند غذا درست کردهام ميگويند يک چيز قابل خوردني درست کردهام.
اگر توجهات را به مشکلاتتان جلب نکنيد، ديگران به احتمال زياد اصلا متوجه آنها نميشوند.
۸٫ شايد، به احتمال زياد، ممکنه حق با من باشه، اما مطمئن نيستم
استفاده مدام از عبارتهايي همچون يک جورايي، اگر اشتباه نکنم، شايد، به احتمال زياد، و … بهانههايي است براي زماني که نظر و حرفهاي يک فرد درست از آب در نيايد.
کلماتي که به زبان ميآوريد را کنترل کنيد، و يادتان باشد که تصورات نظرات هيچ کسي ۱۰۰٪ درست نيست.
۹٫ همه اين طور فکر ميکنند
تمام عبارتهايي همچون همه اينطور فکر ميکنند، بيشتر مردم اينطور فکر ميکنند، همه همين را ميخواهند، نمونههايي از ترس از اظهار نظر شخصي و دنبال کردن کليشههاي جامعه است. افراد بدانند که فقط اظهار نظرهاي شخصي ميتواند شخصيتشان را بسازد.
۱۰٫ من جور ديگري فکر ميکردم، اما موافقم
تا به حال افرادي را ديدهايد که حتي در مباحث حرفهاي خود با نظر افراد نالايق، اما کاريزماتيک موافق باشند؟ آنها هيچ وقت بحث نميکنند و خيلي ساده موافقت ميکنند. اين يک ترس وسواسگونه از شکست و اشتباه تربيتي است (والدين به کودک اجازه ابراز نظر ندادهاند). فرد بايد بداند که غريبهها نميتوانند بدانند چه چيزي برايشان بهتر خواهد بود و به چه چيزي نياز دارند.