برای هوشمندسازی شهرها نیازمند برنامه و نقشه‌راه ملی هستیم
برای هوشمندسازی شهرها نیازمند برنامه و نقشه‌راه ملی هستیم
اقتصادوتجارت : مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران با حضور در اولین بزرگداشت روز ملی شهر هوشمند که توسط مرکز تحقیقات شهر هوشمند ایران در سالن همایش‌های اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، طی سخنرانی خود، موضوع حکمروایی را مهم‌ترین چالش پیش‌روی حرکت به سمت شهر هوشمند عنوان کرد و گفت: بدون داشتن برنامه ملی و مدیریت یکپارچه شهری، رسیدن به اهداف شهر هوشمند دور از دسترس است.


به گزارش امین خوش احوال نظیف- خبرنگار شبکه اقتصاد و تجارت به نقل از روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، محمد فرجود توجه به چهار محور در حوزه حکمرانی را اصلی‌ترین قدم‌ها برای حرکت به سمت شهر هوشمند دانست و در این‌باره گفت: افزایش نقش دولت محلی، تنظیم قوانین مرجع مشارکتی و افزایش هم‌افزایی نهادهای حاکمیتی از مهم‌ترین مسائل پیش‌روی توسعه شهرهای هوشمند است.
فرجود، نگاه جدی به پدیده‌های دیجیتال، ایجاد آمادگی از سوی دولت‌های ملی برای پذیرش آن‌ها در شهر‌ها و مشارکت‌دادن شهروندان در روند هوشمندسازی شهرها را به‌عنوان دیگر پارادایم مهم این حرکت عنوان کرد.
وی افزود: تجربه‌ شهرهای جهان در هوشمندسازی نشان می‌دهد اگر دولت‌ها، چشم‌انداز و نقشه‌راه مشخصی برای توسعه شهرهای هوشمند نداشته باشند، حرکت‌های پراکنده بخش‌های حاکمیت شهری و بخش خصوصی، جریان موثری ایجاد نمی‌کند.
مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران با بیان این‌که هنوز در مسئله شهرهای هوشمند، برنامه ملی نداریم، تصریح کرد: با این وجود، اقدام برای شکل‌گیری کمیته ملی در خصوص شهرهای هوشمند از سوی وزارت ارتباطات، در حال پیگیری است و در عین حال، امیدواریم بعد از گذشت ۲۰ سال از بررسی لایحه مدیریت یکپارچه شهری، شاهد به نتیجه رسیدن آن در دوره ریاست دکتر قالیباف در مجلس باشیم.
فرجود، تنظیم‌گری روابط بین حاکمان مختلف در شهر را نقش دولت دانست و در این‌باره اظهارکرد: واقعیت آن است که با تعدد حاکمیت شهری مواجه‌ایم و تقسیم وظایف بین نهاد‌های تنظیم‌گر در مدیریت شهری و ایجاد ارتباط مشخص بین آن‌ها بر عهده دولت است.
وی خاطرنشان کرد: تصور اینکه شهر، با وجود یک مجموعه اپلیکیشن و سنسور تبدیل به شهر هوشمند می‌شود، اشتباه است و اگرچه استفاده از تکنولوژی، نرم‌افزار و اپلیکیشن در شهرهای هوشمند لازم است اما برای توسعه شهر هوشمند، ایجاد زیرساخت‌های شهری بسیار مهم است.
فرجود تاکید کرد: توسعه زیرساخت‌های شهری نیازمند سرمایه‌گذاری است و در این زمینه اصلا نمی‌توان انتظار داشت شهرداری‌ها،  با توان مالی خود این کار را انجام دهند بلکه حمایت دولت به صورت مستقیم و غیرمستقیم در جذب تسهیلات، ضروری است.
مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران، گفت: در حالی‌که بر این عقیده‌ایم که در حوزه قانونگذاری شهرهای هوشمند، مشارکتی عمل شود اما در حوزه اجرایی معتقدیم که می‌توان در راستای هوشمندسازی شهرها، حوزه عملیاتی در شهر را به صورت متمرکز بر عهده شهرداری‌ها قرار داد و در این زمینه، تجربه موفقی از شهرهای مختلف دنیا وجود دارد.
فرجود، بحث تحولات دیجیتال در شهرها را که همزمان با اپیدمی کرونا، توسعه قابل‌توجهی پیدا کرد را از دیگر عوامل موثر در روند هوشمندسازی شهرها معرفی کرد و در این رابطه افزود: برای همسو شدن قوانین با روند هوشمندسازی، نیازمند بازنگری قوانین در محورهای دیجیتال مدیریت شهری هستیم.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران با اشاره به انتخاب پروژه «باهم» شهرداری تهران در میان سه برگزیده نهایی جایزه حکمروایی کنگره جهانی شهر هوشمند، افزود: در شهرهای پیش‌رو، شهروندان محور شهر هوشمند هستند و به نظر می‌رسد شهرداری تهران، در شرکت‌دادن شهروندان در مدیریت شهری، مسیر درستی را طی کرده است.
در پایان این مراسم، با حضور رئیس شورای اسلامی شهر تهران، مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران و رئیس مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، از نقشه زیست‌بوم شهر هوشمند ایران رونمایی شد.